Blog

Sådan får hjemmet den bedste duft af natur

Der er bare ikke noget bedre end duften af vasketøj, der har hængt til tørre ude i den friske luft. Er der i det hele taget noget bedre en frisk luft ? Måske duften af blomster fra haven eller frisk frugt ?

Jeg vil gerne prøve at give nogle tips til, hvordan du kan få dit hjem til at dufte godt uden brug af kemikalier, eller parfume. Mange parfumer er nemlig kemikalier, men der finds altså også rigtig mange andre naturlige dufte, som ikke er skadelige for vores helbred. Skønne dufte påvirker os positivt, og er en stor kilde til glæde og velbehag. Samtidig bidrager de til et sundt og behageligt indeklima, hvis man vel at mærke vælger naturens egne dufte og æteriske olier.

Det allerførste man skal huske er, at lufte ud. Gerne to-tre gange om dagen i 5 minutter med gennemtræk. Jeg bor selv i et gammelt stråtægt hus fra 1856 – det er et dejligt tørt hus med en skøn indeklima, men hver morgen 5 minutter inden jeg kører hjemmefra på arbejde, lukker jeg et vindue op i hver side af huset, så det lige kan blæse igennem. Det gentager jeg om aftenen, lige inden jeg går i seng.  Mados osv gør, at indeklimaet og duften i hjemmet bliver dårlig, og det er ikke godt for vores sundhed, og derfor skal man aldrig friske op med dufte I stedet for at lufte ud.

Når man har luftet ud, kan man efterfølgende bruge f.eks æteriske olier, som udelukkende er naturlige olier fra plantedele. Hold dig langt væk fra de kemisk fremstillede lugtfriskere eller luftrensere – vi ønsker jo ikke at forurene vores hjem. Ved brugen af æteriske olier, kan vi samtidig nyde godt af de egenskaber de har. Man kan nemlig finde dufte der passer til enhver sindsstemning. Man kan købe duftlamper, som fyldes med vand + 5 – 7 dråber æterisk olie. Når man så tænder lyset, varmes skålen med vand og olie op, fordamper og fordeler sig I rummet. Æteriske olier har været brugt gennem mange århundreder, og er gode til at påvirke vores psyke for at styrke positive sindsstemninger og modvirke negative følelser.

Næsten alle de æteriske olier har flere gode egenskaber. Nogle virker opfriskende, nogle afslappende og beroligende og nogle er antibakterielle og betændelseshæmmende.

Lugten af støvsuger

Eucalyptusolien er god til at rense luften, og personlig bruger jeg netop denne olie til min støvsuger. Jeg har bade en almindelig støvsuger og en støvsugerrobot. Begge disse maskiner får 3-4 dråber eucalyptusolie dryppet på filteret engang imellem

Andre naturlige dufte i hjemmet

Personligt elsker jeg blomster. Det gør noget ved mit humør. De spreder glæde bade for lugtesans og synet. Jeg er helt ligeglad med om det er blomster fra grøftekanten, eller en billig buket fra min lokale købmand. Jeg har altid en frisk buket i vinduet i min bryggers, som er indgangen til mit hjem. Det er dejligt for mig selv, og indbydende for gæster, og så dufter det næsten altid godt. På mit spisebord kommer der en friske frugter i skålen hver fredag. Jeg elsker duften af f.eks æbler. Det er naturligt og skønt.

I min have gror lavendler, og hver sommer tørrer jeg lavendler, som jeg kan hænge op i mit klædeskab og skoskabet især. Jeg laver en lille stofpose, som jeg putter de tørrede lavendelblomster i.

Olier i vaskemaskinen
Apropos det velduftende, friske vasketøj fra tørresnoren i haven, kan du erstatte det dyre og miljøforurenende skyllemiddel med nogle få dråber æterisk olie i skyllevandet, næste gang du vasker. Det er langt billigere, og du har mulighed for selv at vælge din duft. Kom 4-6 dråber æterisk olie i lidt vand og hæld det i vaskemaskines rum til skyllemiddel. Du kan eventuel vælge lavendel, når du vasker sengetøj og håndklæder. Lavendel er kendt for sin beroligende effekt og fremmer en rolig søvn. Husk, vælg altid farveløse olier til lyst tøj.

Hvis du køber miljøvenlige, uparfumerede husholdningsprodukter, f.eks. opvaskemiddel, kan du vælge at tilsætte nogle dråber æterisk olie. På denne måde er valget dit. Du bestemmer, om der skal duft i, og hvis der skal, kan du vælge den, du synes er mest velegnet.

Samme princip går igen med cremer og naturkosmetikprodukter. Gå efter de bedste råvarer og tilsæt selv æterisk olie efter duft og virkning. Når du bruger en æterisk olie, så start med ganske få dråber første gang du bruger den og vurder, hvor koncentreret duften er, før du eventuelt tilsætter mere. Overhold altid den anbefalede dosering.

Vil du helst have en mere traditionel type kosmetik, så er det også værd at overveje parfumerne fra mærket Clean. Disse parfume er nemlig kendetegnet ved at have en naturlig duft, der ikke oser af kosmetik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *