Sådan bygger du et bål efter tipi metoden
Start med at tjekke om det er tilladt at lave bål, der hvor du er. Der hvor du vælger at placere bålet, skal der være sikkerhedsmæssig afstand til telt, træer, tørre blade, rødder og andre brandbare elementer. Alt efter bålets størrelse anbefaler vi som hovedregel en afstand på 3 meter hele vejen rundt om bålet.
Når der skal findes brænde er det en god ide, at gå efter det tørre træ, blødt træ og pinde. Husk en lommelygte hvis det allerede er efter mørkets frembrud, når du begynder på bålet, eller til når der skal findes ekstra brænde senere om natten.
Den mest brugte & effektive måde at lave bål på
Tipi-metoden:
- Du skal lave en lille tipi af småpinde først.
- Når du skal starte dit bål op, så byg med de mindste, tørreste pinde og mest ”åbne” og flossede stykker træ.
- Optændingen sker inde midt i tipien. Husk at lave en lille åbningen til dette formål.
- Pointen med den lille åbning er du kan kontrollerer flammen og der tilføres masser af luft som passerer ind igennem.
- Det er en god ide at starte med nok træ til at få godt gang i dit bål, derefter kan du tilføje ekstra brænde når flammer har taget til.
- Benyt småt og arbejd dig op til større træ efter behov. Efter du får mere erfaring ved du præcis hvilken størrelse brænde du vil foretrække at at bruge.
- Et godt råd for at gøre din tipi-konstruktion stærk er, at sætte en pind ind i midten lodret i jorden. På den måde måde fungerer den som støttepind for din tipi.
Gode råd & tips til at nyde dit bål
Hemmeligheden til godt bål er en god forberedelse. Du skal sørge for at have brænde i en god mængde, for så er du allerede godt på vej.
Nøglen til et godt bål er, at du finder den metode du føler dig mest tryg ved.
Benyt gran, poppel og fyr – der er lettest antændelig, brænder hurtigt med store flammer og meget varme og danner kun få gløder. Det er ideelt til lave mad som pandekager, der kræver flammer og meget varme.
Det er en god ide at bruge forskellige slags træ, det en god ide benytte det letantændelige først. Derefter lægger du brænde på når ilden først har fået godt fat.
Husk at det er forbudt at bruge grene fra levende træ, men også besværligt. De er nemlig fugtige og svære at få ild i.
Slukning af bål & oprydning efter dit bål
- Brug vand til at slukke dit bål og rør i det i det med en pind. Hæld vand en ekstra gang over bålet for en sikkerheds skyld.
- God huskeregel: asken efter bålet skal være til at røre ved inden du går væk fra bålpladsen.
- Har du ikke vand i nærheden af dig, så kan du slukke bålet ved at sprede gløderne ud.
Husk at bålpladsen skal efterlades pæn og klar til brug til de næste der kommer.