Blog

Almindelige batterier vs. genopladelige batterier – fordele og ulemper

Mangler du batterier til fjernbetjeningen, vækkeuret, tastaturet, eller skal du måske have ekstra batterier med på rejsen? Så læs med her og bliv klogere på, hvorvidt du skal vælge genopladelige eller engangsbatterier. Der er nemlig fordele og ulemper ved begge dele.

Nogle batterier skal være genopladelige

Nogle batterier er det slet ikke muligt at finde i en ikke genopladelig udgave. Det ville eksempelvis ikke være særligt meningsfuldt at anvende et engangsbatteri til den bærbare computer, boremaskinen eller robotstøvsugeren for den sags skyld. Og det er formentlig heller ikke just i den forbindelse, at du er i tvivl om hvilken type batteri, du skal bruge. Der hvor folk oftest er i tvivl handler mere om de helt typiske batteri typer, som du finder i supermarkedet, såsom AA-, AAA-, C- og D-batterier. Det er derfor denne type batterier, som denne artikel tager udgangspunkt i.

Batterier – genopladelige eller ej?

Der er både fordele og ulemper ved genopladelige batterier, såvel som ved engangsbatterier. Engangsbatterier bliver ofte købt som impulskøb. Man står måske lige og mangler et par batterier, og så virker det alt andet lige ofte mere overskueligt at kunne købe 8 engangsbatterier til 35 kr. end at skulle købe 4 til 120 kr. Prisforskellen kan synes enorm. Og det er den jo faktisk også, hvis man ser isoleret på det. Og derfor er en af fordelene ved engangsbatterierne jo netop også prisen nu og her. Men det som impulskøberen blot ofte glemmer er at tænke langsigtet. Og her er en ulempe ved engangsbatterierne. For selvom stykprisen for de genopladelige batterier er højere, så er omkostningen til engangsbatterier i det lange løb langt større end omkostningen til genopladelige batterier. Det skyldes ganske enkelt, at et genopladeligt batteri kan oplades – og bruges – op mod 1.000 gange, mens et engangsbatteri jo selvfølgelig kun kan bruges den ene gang. Hvis du har dét in mente næste gang, du skal købe batterier, så virker stykprisen for de genopladelige batterier måske pludselig ikke nær så skræmmende, og du kan foretage et mere langsigtet og økonomisk bæredygtigt valg.

Men det er ikke kun den økonomiske bæredygtighed, som du finder hos de genopladelige batterier. Det er også den miljømæssige bæredygtighed. Og dette er derfor endnu en fordel ved de genopladelige batterier. Der kræves nemlig store ressourcer i fremstillingen af batterier, blandt andet fordi forbruget af engangsbatterier er så højt. Alene i Danmark bruger vi omtrent 80.000.000 batterier årligt, hvilket betyder et behov for store mængder zink (ca. 470 Tons), mangan (ca. 375 Tons), jern (ca. 350 Tons) og kobber (ca. 7 Tons). Derfor kan det heller ikke undre, at et batteriforbrug baseret på engangsbatterier er dyrere i længden, end hvis batteriforbruget er baseret på genopladelige batterier. Med genopladelige batterier kan råstofferne genbruges mange gange i samme batteri og skal derfor ikke fremskaffes kontinuerligt i nær så store mængder. Du gør altså både miljøet og din pengepung en tjeneste ved at investere i genopladelige batterier, der hvor der er muligt.

Men som med alt andet er der selvfølgelig også ulemper ved genopladelige batterier. Og her er den ulempe, som mange først kommer i tanke om jo nok den relativt høje anskaffelsespris pr. batteri. Så hvis du vitterligt kun skal bruge batteriet en enkelt gang, så er der selvfølgelig en økonomisk fordel ved engangsbatterierne. En anden ulempe ved de genopladelige batterier er, at de kræver en oplader. Så hvis du eksempelvis har batterier med til dine digitale apparater på en ferien, hvor du ikke lige er i nærheden af en stikkontakt, så kan det være problematisk kun at have et par genopladelige batterier med. Her kan det være mere bekvemt med rigelige mængder engangsbatterier. I modsætning til de genopladelige batterier virker engangsbatterierne desuden med det samme, fordi de er opladt. Så du risikerer ikke at stå og skulle undvære dit digitale apparat, mens batterierne lader op. Det problem kan du selvfølgelig imødekomme ved at have et dobbelt antal batterier, end hvad du skal bruge. Så kan det ene sæt batterier lade op, i mens du bruger de andre.

Opsummerende kan man sige, at der klart er flere fordele ved genopladelige batterier, end der er ulemper, men at der kan være enkelte situationer, hvor engangsbatterier er at foretrække.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *