Luft til vand varmepumpe
Overvejer du at købe en luft til vand varmepumpe til huset, men er i tvivl om, hvordan de fungerer og hvilke fordele/ulemper, der følger med? Denne artikel vil give dig svar. Artiklen henvender sig især til førstegangs købere af varmepumper som gerne vil vide mere, inden de beslutter sig for, hvilken model og type de skal have.
Er du på jagt efter et godt tilbud på en god varmepumpe? Få 3 helt uforpligtende tilbud fra 3 professionelle håndværkere i dit lokal område.
Hvordan fungerer en luft til vand varmepumpe?
Luft til vand varmepumpen til boligen fungerer næsten på samme måde som luft til luft-typen. Luft til vand-typen opfanger luften udenfor og trækker den ind til et kølemiddel. Dette kølemiddel bliver ved hjælp af en kompressor, der øger trykket, omdannet til varme. Du kan sammenligne det lidt med et køleskab.
Der er altså tale om en cirkulation, der konstant går igen, når varmepumpen er tændt. Nu tænker du sikkert, at varmepumpen kun kan fungere med høje plusgrader, men der tager du faktisk fejl. Pumpen fungerer også selvom der er frostgrader udenfor, hvilket altså giver dig en opvarmningskilde, der næsten kan fungere året rundt – med undtagelse af de dage, hvor frosten er meget slem.
Hvilke fordele findes der?
Reducering af dine varmeudgifter
Der er ingen tvivl om, at en luft til vand varmepumpe, vil reducere dine varmeudgifter betydeligt. Hvis du på nuværende tidspunkt benytter dig af olie- eller gasfyr, vil du med sådan en type varmepumpe kunne spare rigtig mange penge. Hvor meget du kan spare afhænger i høj grad af, hvor godt dit hus er isoleret på nuværende tidspunkt.
Hvis dit hus er optimalt isoleret, er det ikke unormalt, at du kan spare omkring 6000 kr. eller derover om året.
Billigere end et jordvarmeanlæg
Luft til vand varmepumpen er et billigere alternativ til jordvarmeanlægget. Jordvarmeanlæg koster typisk fra 100.000 kr. og op efter og kan altså være svært at finansiere fra den ene dag til den anden.
Fungerer rigtig godt sammen med et velisoleret hus
Der skal bestemt ikke herske nogen tvivl om, at luft til vand varmepumper fungerer absolut bedst med et hus, der er isoleret på en optimal måde. Jo bedre dit hus er til at holde på varmen, jo større udbytte vil du få ud af varmepumpen.
Derfor kan det godt betale sig at få udført en efterisolering af boligen i samme omgang som du installerer en varmepumpe. Dette vil give dig det bedste resultat nu og på lang sigt.
Er der ulemper?
Udedelen kan støje
En varmepumpe kan muligvis støje en smule. Derfor anbefales det, at du placerer den et sted, hvor du ikke færdes meget. For eksempel væk fra soveværelset og stuen.
Dog er de nyere og lidt dyrere luft til vand varmepumper kendt for ikke at støje så meget. Derfor kan det af og til godt betale sig at give lidt ekstra for din varmepumpe.
Fungerer ikke optimalt med dårligt-isolerede huse
Hvis ikke dit hus er isoleret godt nok, får du ikke det optimale ud af luft til vand varmepumpen. Derfor kan det for nogen betyde, at du også skal regne med at betale en isolatør for at efterisolere dit hus.
Halter lidt efter jordvarmeanlægget
Jordvarmeanlægget er uden tvivl bedre end denne type varmepumpe, men det er også markant dyrere. Hvis du er på jagt efter den bedste og mest varmebesparende løsning, anbefales det at købe et jordvarmeanlæg.