Blog

Gør haven forårsklar

Selvom vi kun skriver ultimo februar i kalenderen, så har denne vinter været utrolig mild uden alt for meget sne og slud. Det betyder, at vi allerede nu ser, at nogle af træerne har fået knopper på grenene og forårsblomsterne spirer imellem buskene. Selvom lysten til at begynde at plante blomster og grønsager melder sig, så er der de kommende måneder stadigvæk mulighed for, at der kan komme sne og kulde.

Men der er en del opgaver, du sagtens kan gå i gang med at lave i haven allerede nu. Vi har lavet en guide med 5 forbedringer, du allerede kan starte på i marts:

Få styr på græsplænen

Tag en vurdering af din græsplænes tilstand. Ligger der stadigvæk nedfaldsfrugt, blade og ukrudt på græsplænen, så forsøg at få det revet sammen og fjernet. Har det lagt der i lang tid, kan det være gået i forrådnelse og være gået udover græsset i området. Her er der ikke så meget at gøre andet end at fjerne, hvad du kan og vente på, at du kan plante nyt græs senere i foråret.

Er der kommet mos i græsplænen, er marts og april faktisk de bedste måneder at fjerne det. Dette kan du gøre med en rive, med en elektrisk mosfjerner, med plæneklipperen eller en vertikalskærer.

Græsplænen er ekstra sårbar, når det er koldt, så tag en vurdering af, om vejret er mildt nok til at begynde at rode med græsplænen, eller du hellere bør vente til senere.

Plant og beskær hæk

Det du kan plante om foråret er hækplanter og buske. Dog skal jorden være let og tør. Specielt hækplanter af en vis kvalitet og højde er en bekostelig udgift, men det kan betale sig at give lidt ekstra for nogle mere veludvoksede planter, da du ellers kan være uheldig at vente mange år på, at hækken vokser ud – specielt hvis planterne ikke har de rette betingelser. Du kan også være uheldig at planterne går helt ud, så du skal ud at låne penge til en ny omgang hækplanter. Derfor er det vigtigt, at du spørger dit plantecenter til råd i forhold til beplantning af netop dine valgte sorter.

Foråret er også et godt tidspunkt at beskære stauder, buske og træer. Husk at beskære grenen fra der, hvor du kan ane synligt grønne skud, knopper, eller hvor barken er grøn.

Læs mere om, hvordan du beskærer dine frugttræer her.

Få styr på urtehaven og blomsterbedene

Selvom det er for tidligt at plante sommerblomster, så kan du sagtens gøre bedene klar til ar blive plantet i senere i foråret. Her skal du først og fremmest have fjernet alt ukrudt og forrige års blomster og grønsager, som er gået ud. Nogle planter, krydderurter og grønsager kan holde sig i jorden vinteren over og blomstrer igen, når sommeren kommer, men det er for det meste kun, hvis vinteren har været meget mild uden for meget frost. Faktisk tilrådes det, at du fra omkring marts jævnligt (hver 3. uge) luger ukrudt. Hvis du venter, indtil du skal plante sommerblomster, har ukrudtet fået længere rødder. Sørg også for at gøde jorden, så den er klar til at plante i senere hen på foråret/sommeren. Har du mod på at sætte forårsblomster, kan du vælge at plante stedmoderblomster, forglemmigej og forårsløg, som godt kan tåle lidt nattefrost og kan holde indtil sankthans.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *