Udendørs

Faskine – miljøvenlig håndtering af dit regnvand

De fleste der ikke selv har sådan en fætter gravet ned i haven, har ingen ide om hvad det er og ikke mindst hvad den gavner. I denne her artikel vil vi gennemgå de generelle principper omkring faskiner, men også lave en gennemgang af hvordan den laves. Man må nemlig godt selv grave faskinen ned i haven og der er 1000 vis af kroner at spare ved selv at udfører arbejdet.

Generelt om faskiner

En faskine er lidt kort fortalt en nedgravet regnvandstank i haven, men i modsætning til en almindelig tank så tillader faskinen af regnvandet siver ud af tanken, for at der så kan ske en nedsivning til grundvandet. Det er både miljøvenligt og så skåner faskinerne de i forvejen overbelastet kloaksystemer. I nogen kommuner er man endda gået så vidt at der er besparelser på kloakafgiften hvis man har en regnvands faskine i haven, og i andre kommuner er det et krav når man bygger nyt.

Det er ikke helt ligegyldigt hvor mange faskiner man graver ned i jorden, det afhænger nemlig af hvilken jordtype der findes på grunden. Under de enkelte faskine modeller er der også et link en beregner som producenten stiller til rådighed.

Man må godt selv lave arbejdet

I modsætning til når man kobler regnvand på kloaken, så må man godt selv lave alt arbejdet med faskinerne. Det er selvfølgelig et krav, at man overholder alle gældende regler. Reglerne kan du læse om hos teknologisk institut her.

De 3 mest brugte typer

Der findes mange måder at lave faskine på, og den meste kreative jeg til dato har hørt var nedgravning af 2 aflagte affaldscontainere. Det er bestemt ikke den korrekte, ej heller den anbefalet måde at lave det på. Nedenfor lister jeg de 3 mest anerkendte måder at lave faskiner på.

plastmoPlastmo faskine (Vi anbefaler)

Selvom plastmo faskinerne er forholdsvis nye på markedet, så er det klart de meste effektive og samtidigt også dem der giver mindst arbejde når de skal graves ned i haven.

Deres store flade giver dem den bedste afvandings procent. Regnestykke her er ret simpelt, desto større falde der har kontakt med jorden omkring faskinen, desto mere vand kan faskinen komme af med. Plastmo har til deres faskiner lavet denne her beregner, der hjælper dig med at bestemme antallet af faskine dele.

Plastmo faskinerne giver ca. 25% mindre overskudsjord end de 2 andre modeller, hvilket igen betyder mindre arbejde med at fjerne overskudsjorden. Du kan købe dem til [afpprice id=”49″] hos 10-4.dk her eller til [afpprice id=”50″] hos billigvvs.dk her.

Wavin-Aquacell-regnvandskassette-200-liter-182597Wavin Aquacell regnvandskassette

Kassetten måler 400 x 500 x 1000mm, og fordelene ved denne type faskine er at der kun skal graves et stort hul ved nedgravning, den helt store ulempe er dog at der skal en fiber dug rundt om hele maskinen for at undgå at der trænger jord, rødder og andet skidt ind i den. Hver kassette kan indeholde 200 liter vand. Wavin Aquacell regnvandskassetter tåler vej trafik når de er tildækket med 80cm jord, det betyder at de fx. kan nedgraves i indkørslen.

Beregning af antallet af kassetter der skal bruges kan ske her (kræver at en version af java installaret på computeren).

Du kan købe den hos billigvvs.dk til [afpprice id=”51″]

Bio-blok-faskine-80-HD-(miljoevenligt-system)-304976Bio-blok faskine

Bio-blokkene har indtil plastofaskinerne så dagens lys nok været markedets mest anvendte faskine. Den er pålidelig, nem at håndtere og kan hurtigt deles og placeres så det passer bedre til forholdene, hvis det skulle vise sig, at være nødvendigt.

Du kan bruge denne beregner til at beregne antallet af bio-blokke.

Du kan købe den hos billigvvs.dk til [afpprice id=”52″]

 

Hvis du absolut ikke selv mener du kan klare arbejde, så kan du altid bestille 3 tilbud på din opgave her – det er nemt, gratis og helt uforpligtende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *