Udendørs

Lav din egen pizzaovn

Er du klar på en udfordring, og er du glad for Pizza (hvem er for øvrigt ikke det?), så læs her hvordan du laver din egen Pizzaovn.

Der er flere stadier i at lave en pizzaovn, og der er mange måder at lave den på. Nogle beskrivelser her på nettet bære præg af, at de ikke selv har lavet en pizzaovn. Men jeg kan med stolthed sige at jeg selv har lavet denne her, og at den bliver brugt flittigt, og til mere end pizza.

Noget af det første du skal lave er et solidt fundament. Det kræver lidt gravearbejde, men så slemt er det heller ikke. Få lavet det ordenligt, for det stabiliteten i hele projektet. Et skidt fundament, kan i værste fald få ovnen til at vælte.

Efter fundamentet.

Når du har støbt fundamentet, så skal du i gang med den inderste mur til pizzaovnen. Her brugte jeg leca blokke til at bygge op med, da de både er stærke til tryk, men også lette at håndtere.

Dernæst skal der laves en ”etageadskillelse” hvorpå ovnen skal bygges på. I ”etageadskillelsen”, er det vigtigt at der kommer isolering i, da det er med til at holde på varmen i din pizzaovn.

Bygning af pizzaovn.

Få lagt bunden ud med de ildfaste sten, det kræver lidt omhu at få lagt dem rigtigt. Hvis du som jeg har valgt at lave en lille affaldsskakt ved indgangen til pizzaovnen, så skal du forskyde nogle af rækkerne af bundlaget. Men dog ikke mere end 4-5 cm, det er alt rigeligt.

Ovenpå de ildfaste sten, så skal der bygges 3 mure. 2 langsider, og en bagvæg. De 2 langsider skal gerne være identiske, men spejlvendte.

Bagvæggen er lidt mere enkel, den skal bare bygges på i samme højde som væggene, og derfra skal den skråne lidt op mod en spids. Forestil dig hvordan buerne kommer til at se ud, bagvæggen skal ikke være mindre end det.

Foran skal du have lavet en åbning der er stor nok til at du kan få en pizza ind og ud af ovnen.

Husk at bruge ildfast mørtel til de ildfaste sten.

Herefter forgår der et lidt større støbearbejde, for nu skal toppen af pizzaovnen laves. Støb hele ovnen ind i cement, og gør klar til en skorsten.

Ydermuren.

For at ovnen ikke skal stå og ligne en bunker ude i din have, så kan du gøre det på denne måde, så den er lidt mere attraktiv at se på.

Få bygget en ydervæg op, jeg gjorde det i multiblokke, da de er nemme at arbejde med, og når først der er sat 1 blok, så fylder det lidt. Du kan også vælge andre materialer, såsom mursten.

Byg ydermuren op og få lavet en flot åbning da det er den man lægger mest mærke til. Få bygget skorstenen op samtidigt med ydermuren.

Taget.

Nogle simple spær kan udgøre din tagkonstruktion, og så er det bare at få lagt den type af tag på, som du ønsker. Til sidst er det så at få pudset muren op, og lave lidt finish, evt med tagrender.

Fordele/ulemper

Man slipper jo aldrig helt for nogle ulemper, men her er det eneste jeg kan komme på, den plads som ovnen nu kræver. Derfor er det vigtigt at du tænker over placeringen inden du går i gang. Vi placerede vores i forhold til tanken om et udekøkken, men med eftertanke kunne vi godt have vendt ovnen 90 grader væk fra terrassen, så havde den ikke synet af så meget, og stadig være en stor aktiv del af haven.

De er mange flere fordele ved at have den end ulemper.

Det er helt klart noget som alle vil være en del af at prøve. Et væld af kollegaer har allerede sagt jeg bare kan sige til, og da jeg startede med at poste nogle af billederne på Facebook, gik snakken lystigt fra alle venner og bekendte man mødte tilfældigt.

Derudover skaber den en virkelig hyggelig atmosfære, og med tanke vi bor i et villakvarter, så er det faktisk overvejende lidt at man chikanere sine naboer. Det er ikke mere end når man griller.

Desuden er det kun fantasien der sætter grænser for, hvad man kan bage i den, og sikkert også stege, der er vi dog ikke helt kommet til… Endnu.

Enjoy og velbekomm, skulle du mangle økonomi til at bygge ovnen, så se om du ikke kan finde et kviklån på nettet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *