Blog

Nyheder på jordvarmen

Hvis man gerne vil spare penge på varmeregningen, så er der mange forskellige tilgange at vælge. Lige meget om du går op i miljøvenlighed eller ej, så er der mange gode alternativer til den traditionelle fjernvarme, der i længden kan spare dig for mange udgifter – et af disse alternativer er jordvarme.

Hvad er et jordvarmeanlæg?

Et jordvarmeanlæg består af en lang slange, der graves ned på grunden, hvor du bor. Slangen ligger i de øverst jordlag og kan herfra optage den varme, der kommer fra solens stråler. Der er ofte bare tale om et par graders varme, men det er stadig nok til, at der kan blive hentet varmeenergi fra jorden.

Selve varmepumpen placeres inde i huset – ofte for eksempel i bryggerset eller sammen med husets andre installationer. I pumpen bliver varmen omdannet, så den kan bruges til både at varme vand og opvarme huset.

Hvornår skal man vælge jordvarme?

Det er en større investering at kaste sig ud i, når man vælger at begynde at installere en varmepumpe og grave en slange ned i haven. Det er derfor også vigtigt at undersøge, om det rent faktisk er økonomisk hensigtsmæssigt for dig at vælge et anlæg til jordvarme.

Et jordvarmeanlæg kræver for det første en relativt stor grund, for at kunne opvarme et hus. Slangerne skal nemlig nedgraves med et vist mellemrum, for at kunne udvinde nok varme fra jorden. Det hjælper derfor ikke, hvis du bor i et hus med en mindre grund – for eksempel et rækkehus, der kun har en lille have.

Hvis du vælger et jordvarmeanlæg ud fra et økonomisk synspunkt, så skal du også være forberedt på, at der muligvis er andre og billiger måder at opnå besparelser på varmeregningen. Mange ældre huse har for eksempel mangelfuld isolering og dårlige vinduer, hvilket betyder at husets varme forsvinder ud i den blå luft – dette gør det dyrt at bruge fjernvarme, så en renovering af huset er måske mere hensigtsmæssigt en helt at skifte opvarmningskilde.

Et billigt alternativ

Når man har talt om, at det i nogle ældre huse er bedre at renovere end at skifte opvarmningskilde, så skal det dog også nævnes, at det i andre huse kan være en rigtig god investering.

Hvis du har et ældre hus, der bruger oliefyr, kan det for eksempel være et rigtigt godt alternativ, når fjernevarme ikke er en mulighed. Oliefyr er dyre i drift i længden, så her gælder det om at kigge på alle alternativer – hvis valget står mellem at anlægge fjernvarme og få jordvarme, så bør det sidste måske være en overvejelse. Det er måske dyrere at anlægge, men i længden vil det betyde besparelser.

Hvis du er ved at bygge et helt nyt hus, kan et jordvarmeanlæg også være rigtig praktisk. En af grunden til, at det er dyrt er anlægge, er at det skal graves ned. Når du bygger hus, er mange af de nødvendige maskiner i forvejen på grunden og ofte skal der samtidig laves andre udgravninger.

Er du interesseret i jordvarme, så kan du mange steder hente uforpligtende tilbud – hvad venter du på? Du kan finde mange flere nyheder på dagens.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *