Indendørs

Guide: Sådan skal du forholde dig til skærmarbejde eller gaming

I takt med at verdenen, og dermed vores arbejde, er blevet mere og digitaliseret, bruger vi mere og mere tid foran en skærm. Det kan både være en computer, tablet, tv eller en mobil. For meget skærmtid er ikke godt for os, og derfor kan det være godt at vide, hvad man skal være opmærksom på.

Hold jævne pauser

Dette har du sikkert hørt før, men det er også ét af de vigtigste punkter. Det er godt for dine øjne, hvis du kigger væk fra skærmen i 10 minutter, hver time. Her er det selvfølgelig vigtigt at understrege, at når du kigger væk fra den ene skærm, skal du ikke kigge videre over på en anden skærm. Det er vigtigt at give øjnene ro og fred. 

Hvad gør det blå lys? 

Det blå lys er det lys de fleste skærme udsender. Det er det lys som ofte bliver omtalt, som værende dårligt og skadeligt for vores øjne. Men hvad gør lyset? Det blå lys ligger tæt op af det vi kender som UV-lys og det er skadeligt for øjnene. Det er det fordi at lyset når helt ind til nethinden i øjet, hvor det kan forårsage skade. Det vil sige at hvis du bruger for meget tid foran en skærm med blåt lys, vil det langsomt påvirke dit syn negativt.

Brug af skærmbriller

Der findes heldigvis en løsning mod dette. Hvis du gerne vil skåne dine øjne for det blå lys, så kan du anskaffe dig en såkaldt skærmbrille. En brille som denne har flere funktioner. For det første kan den filtrere en del af det blå lys, så det ikke når ind til nethinden. Dette vil gavne dine øjne betragteligt. 

Derudover vil skærmbrillen justere på dine synsfelter, hvilket gør at du oplever en bedre afstand og læseoplevelse på skærmen. Skærmbrillerne er hovedsageligt tiltænkt computerarbejde. Du kan også læse mere om gamerbriller, da disse også er gode, hvis man er meget foran en skærm.

Blåt lys påvirker ikke kun øjnene

Det er ikke kun dine øjne der vil opleve negative effekter af det blå lys. Spændinger, hovedpine og rastløshed er også følgevirkninger af det blå lys. Sidder man for længe foran skærmen, bliver øjnene mere og mere trætte. Derfor får man brug for at koncentrere sig mere, og det kan skabe spændinger. Det kan også være du begynder at spænde i ryg og nakke, hvilket heller ikke er godt på den lange bane. Til sidst er der også søvnen som kan påvirkes. Arbejder du sent om aftenen, kan det blå lys forstyrre din evne til at falde i søvn. Det blå lys aktiverer din hjerne til at tro det er dag, og derfor vil du have sværere ved at falde i søvn om aftenen.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *